Nøkkelordet? Porøsitet. Det er et hett tema blant vloggere, bloggere og kvinner over hele verden. Siden vi vet mer og mer om hårstrukturen, begynner hårpleiemetodene å nå høyeste standard.

Hvis du fortsatt ikke kjenner hårporøsiteten din, må du lese videre!

Porøsitet – det er en av de anatomiske egenskapene til håret vårt. Det definerer posisjonen til skjellaget vårt. Porøsiteten kan være lav, medium eller høy; lav er den beste, høy er den verste. Når hårskjellene er åpne, blir håret mer sensitivt, utseendet endrer seg og vi begynner å se forskjellige problemer.

Vi må fortelle om den menneskelige hårstrukturen (i det minste litt) hvis vi vil si noe mer om hårporøsitet.

Hårstruktur

Hvert hårstrå (selv de minste) er laget av en rot (under huden) og en stamme. Innen hårpleie må vi sørge for å ta vare på hårfolliklene som er under huden. Nye celler (som er ansvarlige for hårvekst) oppstår i folliklene. Hårsekken er del av follikelen og vi må vite mer om det. Sekken er den eneste levende delen av håret vårt. Det er essensielt å gi næring og fuktighet til sekkene på en ordentlig måte for å holde håret sunt.

Hva er over huden? Hårstammen som er delt inn i tre deler: roten, midtdelen og tuppen. Det er grunnen til at vi sier vi tar vare på håret “fra rot til tupp”. Men det er viktigere å skille mellom hårlagene. Det vil bringe oss til detaljert info om hårporøsitet.

Hårstammen består av:

  • Medulla – funnet kun i tykt hår,
  • Korteks – laget av keratin; beskytter håret;
  • Skjellaget – herdet keratin i form av skjell.

Den siste delen – skjellaget – er det ytre laget. Et enkelthår består av 7-10 gjennomsiktige (ikke alltid) skjellag som former den ytre strukturen. Kjennetegnet deres er fleksibilitet slik at de kan klamre seg til hverandre – mer eller mindre tett.

Skjellagene reagerer på endring i temperaturer eller pH i omgivelsene. Hva betyr det? Vi kan åpne dem ved å rense håret med varmt vann eller varme det opp med hårføner. Hvorfor? Næringsstoffene til en hårolje eller et annet produkt absorberes lettere inn i håret. Det er viktig å huske å skylle håret med kaldt vann eller rense med eddik etter hver behandling (også vasking). Som en konsekvens vil skjellaget lukke seg og håret blir glatt.

Hva er hårporøsitet?

Vi kan snakke om en bestemt porøsitet når skjellene blir værende i en gitt posisjon lenge. Når vi med vilje åpner og lukker skjellaget under hårbehandlinger endrer ikke porøsiteten vår seg. Porøsiteten refererer til den permanente tilstanden til det ytre skjellaget vårt.

Håret kan ha tre typer porøsitet:

  1. Lav: såkalt hår med lav porøsitet – skjellene ligger tett inntil hverandre.
  2. Medium: såkalt hår med medium porøsitet – skjellaget er halvåpent.
  3. Høy: såkalt hår med høy porøsitet – skjellaget er vidåpent.

Hvorfor er hårporøsitet verdt å vite om? Svaret er enkelt: hårets tilstand avhenger av hårporøsiteten. Hår med lav porøsitet er det sunneste, så vi sikter mot lav porøsitet i hårpleien vår. Men denne hårtypen er vanskelig å style og bruker lang tid på å tørke. På den andre siden er hår med høy porøsitet er det svakeste, mest skadde og dehydrerte. Grunnen kan være: upassende hårprodukter, uheldige værforhold eller for mange hårstyling og varmestylingbehandlinger. Den tredje typen kan kalles normal fordi det er den vanligste. Det betyr ikke at medium porøsitet er så flott. Denne hårtypen har tendens til å bli krusete, statisk, matt og faller lett ut.

Fun fact! Vet du at du kan ha hår med naturlig høy porøsitet? For eksempel er det vanlig blant mørkhudede jenter med kinky hår. I dette tilfellet betyr ikke høy porøsitet skade; det er bare et av kjennetegnene.

Alle hårtyper krever riktig pleie. Det er essensielt å beskytte og gi fuktighet i alle tre hårtyper. En hårtype må få mer vann, mens for andre kan det være nok å stenge vannet inne. Hensikten er den samme: beskyttelse, næring og fuktighet er viktig for alle hårtyper.

Hvordan kan du sjekke hårporøsiteten din?

Bortsett fra beskyttelse og næringsstoffer, trenger forskjellige porøsitetstyper hårpleie som gir forskjellig effekt. Skadet hår må repareres; hår med medium porøsitet trenger utglatting og styrke. Du kan identifisere hårporøsiteten din ved å bruke et par metoder:

  • besøk en tricholog – ‘hårlege’ – som bruker et mikroskop for å definere porøsiteten til håret gjennom hele lengden.
  • gjør det hjemme, ved å bruke en av de to nøyaktige hjemmemetodene: observer håret eller utfør et eksperiment. Den enkle måten involverer å ta en nærmere titt på håret og sjekke den visuelle tilstanden. Du kan også utføre vanntesten: legg et hår i et glass fylt med rent vann – hvis håret raskt absorberer vann og synker til bunns har det høy porøsitet; hvis det flyter lenge på overflaten betyr det at du har hår med lav porøsitet.