Hva vet du om håroljebehandling? Svært lite, tro meg. I dag utføres tradisjonell indisk håroljing av kvinner verden over. Lær mer om dette emnet, valg av hårolje og oljingsmetoder slik at du kan gjøre det på riktig måte!

Vi er ofte ikke klar over at håroljing er en skjønnhetsbehandling som kommer fra India.

Vi undres over hvem som kom på idéen om å påføre en fet olje i håret. Indiske kvinner gjorde det! Det var den eneste måten for å forhindre dehydrering av håret. Olje og vann blander seg ikke, så hvis du påfører olje i håret låser den inne fuktigheten. Kort sagt er dette hvordan bløtgjøringsmidler fungerer. De er ekstremt viktige i varme regioner.

Nå for tiden vet vi at håroljer ikke bare beskytter. De gir en rekke bruksområder så du bør skaffe deg minst én olje.

Resultatene av å bruke naturlige oljer:

 • fylle opp med næringsstoffer,
 • styrke keratinstrukturen i håret,
 • forhindre vanntap,
 • beskytte mot UV-stråling,
 • berike hårets hydrolipidlag,
 • forhindre hårtap,
 • kontrollere talgutskillelse (ikke lenger fett hår),
 • lindre forskjellige irritasjoner,
 • gjenopprette hodebunnens pH,
 • mest av alt glatte ut og øke glans.

Selvsagt gir håroljer enda flere fordeler. Ingen to oljer er like! Rundt 150 oljer – utvunnet fra lokale eller eksotiske planter – brukes innen kosmetikk. Hver hårolje har sine unike egenskaper og hjelper å takle forskjellige problemer. Forskjellene resulterer mest av alt av sammensetningen.

Hva består naturlige oljer av?

På samme måte som alle plantestoffer inneholder de mange sterkt konsentrerte næringsstoffer. Hårolje er en kilde til vitaminer, mineraler og plantesteroler. Noen oljer inneholder squalen (en ingrediens i menneskelig talg) som er gode for hår og hodebunn. Men fettsyrer er det viktigste. De spiller to nøkkelroller. Først styrker de hårets beskyttende lipidbarriere. For det andre binder de skjellene som omgir håret vårt, og hjelper oss dermed å kjempe for lavere porøsitet.

Oljer kan bestå av:

 • mettede fettsyrer,
 • enumettede fettsyrer (omega-7 og omega-9),
 • flerumettede fettsyrer (omega-3 og omega-6).

Interessant nok inneholder alle håroljer alle tre typene fettsyrer, men i forskjellig mengde. For eksempel har noen oljer flere Omega 6-syrer. Innholdet av fettsyrer avgjør hvilken hårtype oljen er ideell for.

Hvordan velge en hårolje ordentlig?

La oss gå tilbake til hårporøsiteten, siden det er nøkkelen i valg av olje. Effektiv håroljing involverer å velge olje som matcher håret vårt. Mettede oljer har de minste partiklene, så de kan trenge gjennom et tett skjellag. Store partikler ville tynget ned håret i dette tilfellet, men de virker for hår med høy porøsitet som trenger styrke og å forsegle skjellaget. Det er enkelt:

 • Hår med lav porøsitet + Oljer med mettede fettsyrer
 • Hår med medium porøsitet + Oljer med Omega 7 og Omega 9-syrer
 • Hår med høy porøsitet + Oljer med Omega 3 og Omega 6-syrer

Håroljing – hva er det?

Det er en av de mest effektive hårpleiemetodene. Den største fordelen er absolutt naturligheten. Håroljing sikrer harmonisk pleie som passer perfekt med den naturlige livssyklusen til håret og tilfredsstiller dets behov. Selv om det ikke finnes en enkelt definisjon av håroljing, vet vi at det består av å påføre en olje i hår og hodebunn. Oljens oppgave er å forbedre tilstanden til håret ditt. Den virker som en flott erstatning for andre hårpleieprodukter.

Husk! Hvis du vil få glede av synlige resultater, må du olje både hår og hodebunn, fordi den viktigste delen av håret vårt – en hårsekk som trenger næringsstoffer – ligger under huden. Let etter oljer som er fri for silikoner og parabener, og som dermed passer for hodebunnsoljing. Du gir håret ditt full pleie på denne måten.

Oljer kan påføres på flere måter. Derfor må vi, etter å ha valgt en olje som passer ideelt til hårtypen vår, må vi sette av litt tid til å velge den beste håroljingsmetoden. Alle metoder gir litt forskjellig virkning. Tiden du må sette av er også forskjellig.

Håroljingsmetoder:

 1. Oljing av tørt hår – når du påfører oljen uten å væte håret eller etter føning.
 2. Oljing av vått hår – når du påfører oljen i fuktig eller forsiktig håndkletørket hår.
 3. Varmoljebehandling – når du forsiktig varmer opp oljen før påføring.
 4. I skål – når du blander en liten mengde olje med vann og dynker håret i blandingen.

Det finnes flere håroljemetoder enn de som beskrives. Naturlige oljer har en annen fordel. Disse kan påføres før eller etter sjamponering. Vi kan olje håret hele natten eller bruke oljen om dagen for glans og glatthet. Oljing av hår og hodebunn gir endeløse muligheter for påføring.